Преведете

Нови Општа регулатива за заштита на податоци (ЕУ GDPR)

1. Приватност на прв поглед

 

Генерални информации:

Следниве белешки даваат едноставен преглед на тоа што се случува со вашите лични податоци кога ќе ја посетите нашата веб-локација. Лични податоци се сите податоци со кои можете да бидете лично идентификувани. Детални информации за темата заштита на податоците може да се најдат во нашата декларација за заштита на податоците наведена под овој текст.

Собирање податоци на нашата веб-страница

Кој е одговорен за собирање податоци на оваа веб-локација?

Обработката на податоците на оваа веб-локација ја врши операторот на веб-страницата. Можете да ги најдете нивните детали за контакт во отпечатокот на оваа веб-страница.

Како ги собираме вашите податоци?

Од една страна, вашите податоци се собираат кога ни ги давате. Ова може да биде, на пример, податоци што ги внесувате во форма за контакт. Другите податоци автоматски се снимаат од нашите ИТ системи кога ќе ја посетите веб-локацијата. Ова се главно технички податоци (на пр. интернет прелистувач, оперативен систем или време на прегледување на страницата). Овие податоци се собираат автоматски веднаш штом ќе влезете во нашата веб-страница.

За што ги користиме вашите податоци?

Дел од податоците се собираат за да се осигура дека веб-локацијата е обезбедена без грешки. Други податоци може да се користат за анализа на вашето корисничко однесување.

Кои права ги имате во однос на вашите податоци?

Имате право во секое време да добивате информации за потеклото, примачот и целта на вашите зачувани лични податоци бесплатно. Исто така, имате право да побарате корекција, блокирање или бришење на овие податоци. Можете да не контактирате во секое време на адресата дадена во отпечатокот доколку имате дополнителни прашања на тема заштита на податоците. Исто така, имате право да поднесете жалба до надлежниот надзорен орган.

Алатки за анализа и алатки од трети страни

Кога ќе ја посетите нашата веб-страница, вашето однесување при сурфање може статистички да се оцени. Ова се прави првенствено со колачиња и таканаречени програми за анализа. Вашето однесување при сурфање обично се анализира анонимно; Однесувањето на сурфањето не може да се следи до вас. Можете да се спротивставите на оваа анализа или да ја спречите со тоа што не користите одредени алатки. Детали за ова можете да најдете во нашата декларација за заштита на податоци под насловот „Модули и алатки за анализа од трети страни“. Можете да приговорите на оваа анализа. Ќе ве информираме за можностите за приговор во оваа декларација за заштита на податоците.

 

 

2. Општи информации и задолжителни информации

 

Датеншуц:

Операторите на оваа веб-локација многу сериозно ја сфаќаат заштитата на вашите лични податоци. Ние ги третираме вашите лични податоци доверливо и во согласност со законските прописи за заштита на податоците и оваа декларација за заштита на податоците. Кога ја користите оваа веб-локација, се собираат различни лични податоци. Личните податоци се податоци со кои можете лично да бидете идентификувани. Оваа декларација за заштита на податоците објаснува кои податоци ги собираме и за што ги користиме. Исто така, објаснува како и за каква цел се прави тоа. Би сакале да истакнеме дека преносот на податоци преку Интернет (на пр. при комуникација преку е-пошта) може да има безбедносни празнини. Целосна заштита на податоците од пристап на трети лица не е можна.

Право на жалба до надлежниот надзорен орган

Во случај на прекршување на законот за заштита на податоците, засегнатото лице има право да поднесе жалба до одговорниот надзорен орган. Надлежен надзорен орган за прашањата за заштита на податоците е државниот службеник за заштита на податоци на сојузната држава во која е сместена нашата компанија. Списокот на службеници за заштита на податоци и нивните контакт податоци може да се најдат на следниот линк: https://www.bfdi.bund.de/DE/Infothek/Anschriften_Links/anschriften_links-node.html.

Право на преносливост на податоци

Имате право да имате податоци што ги обработуваме автоматски врз основа на ваша согласност или во исполнување на договор што ви е предаден на вас или на трета страна во заеднички, машински читлив формат. Доколку побарате директно пренесување на податоците на друго одговорно лице, тоа ќе се направи само до степен до кој тоа е технички изводливо.

Информации, блокирање, бришење

Во рамките на важечките законски одредби, имате право на бесплатни информации за вашите зачувани лични податоци, нивното потекло и примач и целта на обработката на податоците и, доколку е потребно, право на корекција, блокирање или бришење на овие податоци на во секое време. Можете да не контактирате во секое време на адресата дадена во отпечатокот доколку имате дополнителни прашања на тема лични податоци.

 

 

3. Собирање податоци на нашата веб-страница

 

Колачиња:

Некои од веб-локациите користат т.н. колачиња. Колачињата не го оштетуваат вашиот компјутер и не содржат вируси. Колачињата служат за да ја направат нашата понуда попријатна за корисниците, поефективна и побезбедна. Колачињата се мали текстуални датотеки што се складирани на вашиот компјутер и зачувани од вашиот прелистувач. Повеќето колачиња што ги користиме се таканаречени „сесиски колачиња“. Тие автоматски се бришат по вашата посета. Другите колачиња остануваат зачувани на вашиот уред додека не ги избришете. Овие колачиња ни овозможуваат да го препознаеме вашиот прелистувач следниот пат кога ќе го посетите. Можете да го поставите вашиот прелистувач така што ќе бидете информирани за поставувањето на колачињата и да дозволите колачиња само во поединечни случаи, да го исклучите прифаќањето на колачиња за одредени случаи или воопшто и да го активирате автоматското бришење на колачиња кога ќе го затворите прелистувачот. Доколку колачињата се деактивирани, функционалноста на оваа веб-локација може да биде ограничена.

Колачињата што се потребни за спроведување на процесот на електронска комуникација или за обезбедување одредени функции што ги сакате (на пр. функцијата количка) се складираат врз основа на член 6 став 1 Писмо ѓ GDPR. Операторот на веб-локацијата има легитимен интерес за складирање на колачиња за технички без грешки и оптимизирано обезбедување на неговите услуги. Доколку другите колачиња (на пр. колачиња за анализа на вашето однесување при сурфање) се складирани, тие се третираат посебно во оваа изјава за заштита на податоците.

Датотеки за дневници на серверот

Давателот на страниците автоматски собира и складира информации во таканаречените датотеки за евиденција на серверот, кои вашиот прелистувач автоматски ни ги пренесува. Овие се:

  • Вид на прелистувач и верзија на пребарувачот
  • Оперативниот систем кој се користи
  • адреса на упатувач
  • Име на сервер за пристап до компјутер
  • Време на серверот барање
  • IP адреса

Овие податоци нема да се спојат со други извори на податоци. Основата за обработка на податоците е член 6 (1) (б) GDPR, кој дозволува обработката на податоците да исполни договор или преддоговорни мерки.

контакт

Ако ни испратите прашања користејќи ја формата за контакт, вашите податоци од формуларот за барање, вклучувајќи ги и деталите за контакт што ги наведовте таму, ќе бидат зачувани од нас заради обработка на барањето и во случај на дополнителни прашања. Ние не ги пренесуваме овие податоци без ваша согласност. Обработката на податоците внесени во формуларот за контакт се одвива исклучиво врз основа на ваша согласност (чл. 6 став 1 лит. a GDPR). Можете да ја отповикате оваа согласност во секое време. Доволна е неформална е-пошта до нас. Законитоста на операциите за обработка на податоците извршени пред отповикувањето останува непроменета со отповикувањето.

Податоците што ги внесувате во формуларот за контакт ќе останат кај нас додека не побарате да ги избришеме, да ја отповикаме вашата согласност за складирање или целта за складирање податоци повеќе не важи (на пр. откако вашето барање е обработено). Задолжителните законски одредби - особено периодите на задржување - остануваат непроменети.

 

 

4. Приклучоци и алатки

 

Веб фонтови на Google:

Оваа страница користи таканаречени веб-фонтови, кои се обезбедени од Google, за еднообразно прикажување на фонтови. Кога повикувате страница, вашиот прелистувач ги вчитува потребните веб-фонтови во кешот на прелистувачот со цел правилно да ги прикажува текстовите и фонтовите. За таа цел, прелистувачот што го користите мора да се поврзе со серверите на Google. Ова му дава на Google знаење дека нашата веб-локација е пристапена преку вашата IP адреса. Употребата на Google Web Fonts се одвива во интерес на униформа и привлечна презентација на нашите онлајн понуди. Ова претставува легитимен интерес во смисла на член 6 став 1 лит.f GDPR.

Ако вашиот прелистувач не поддржува веб-фонтови, вашиот компјутер ќе користи стандарден фонт.

За повеќе информации за Google Web Fonts, видете https://developers.google.com/fonts/faq и во Политиката за приватност на Google: https://www.google.com/policies/privacy/.

Гугл мапи

Оваа страница ја користи услугата за мапи на Google Maps преку API. Давателот е Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. За да ги користите функциите на Google Maps, потребно е да ја зачувате вашата IP адреса. Овие информации обично се пренесуваат и се складираат од Google на серверите во Соединетите Држави. Давателот на оваа страница нема никакво влијание врз овој пренос на податоци.

Користењето на „Карти на Google“ е во интерес на привлечна презентација на нашите онлајн понуди и да го олесни наоѓањето на местата што ги наведовме на веб-страницата. Ова претставува легитимен интерес во смисла на член 6 став 1 став ѓ GDPR. Повеќе информации за ракување со кориснички податоци може да најдете во декларацијата за заштита на податоците на Google: https://www.google.de/intl/de/policies/privacy/.

 

YouTube:

Нашата веб-локација користи приклучоци од YouTube, управувани од Google. Оператор на веб-страницата е YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, USA. Ако посетите една од нашите страници опремени со приклучок за YouTube, ќе се воспостави врска со серверите на YouTube. Серверот на YouTube е информиран која од нашите страници сте ја посетиле. Ако сте најавени на вашата сметка на YouTube, му овозможувате на YouTube да го додели вашето однесување при сурфање директно на вашиот личен профил. Ова може да го спречите со одјавување од вашата сметка на YouTube. YouTube се користи во интерес на привлечна презентација на нашите онлајн понуди. Ова претставува легитимен интерес во смисла на член 6 став 1 под. https://www.google.de/intl/de/policies/privacy/.

 

SSL или TLS шифрирање:

Од безбедносни причини и за заштита на преносот на доверлива содржина, како што се нарачки или прашања што ни ги испраќате како оператор на веб-локацијата, оваа страница користи SSL или. TLS шифрирање. Може да препознаете шифрирана врска по тоа што линијата за адреса на прелистувачот се менува од „http: //“ во „https: //“ и според симболот за заклучување во линијата на вашиот прелистувач. Доколку се активира шифрирањето SSL или TLS, податоците што ни ги пренесувате не можат да бидат прочитани од трети лица.

Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа веб-локација и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња. Ве молиме имајте предвид дека ако ја одбиете вашата апликација, можеби не се достапни сите функции на веб-локацијата.